Ongaku integrirano pojačalo

Audio Note UK

Kompanija koju znalcima i nije potrebno posebno predstavljati, jedna od najznačajnijih i najzaslužnijih da cijevne uređaje i danas proizvode stotine manjih i većih proizvođača širom svijeta. Ono što je manje poznato je da je kompanija proizvodila isključivo cijevne uređaje i u vremenima kada je kompletna industrija, zajedno sa svojim hifi magazinima promovirala isključivo solid-state tehnologiju i digitalne nosače zvuka, u 80tim godinama prošlog stoljeća. Zasluge za ovo se najviše mogu pripisati japanskom konstruktoru Kondu, začetniku i osnivaču Audio Note-a još tamo davne 1976 godine, ali i Peteru Qvortrupu, kasnijoj europskoj "ispostavi" japanske tvrtke i proizvođaču jeftinijih, širem krugu audiofila dostupnih cijevnih uređaja. Kroz vrijeme su se kompanije podijelile, a sa tržišnim uspjehom Audio Note UK je snažno nastavio razvoj i investicije u svim poljima audio reprodukcije, u procesu u kojem su između ostalog otkupljena i prava na upotrebu i daljnji razvoj uređaja drugih audio dizajnera, poput Petera Snella i njegovih zvučničkih rješenja, ili pak Voyda i Systemdeka na polju gramofona. Važno je napomenuti da je Audio Note UK u svakom od ovih područja nastavio investirati u razvoj i da današnji uređaji daleko nadmašuju svoje uzore i početne točke, no njihov odabir u startu prvenstveno je bio povezan sa principom i rješenjima koja su bila sukladna filozofiji zvuka koju Audio Note gaji od samih početaka.

Tu filozofiju zvuka možda je najlakše opisati kao konstantno stremljenje analognom zvuku, sa svim njegovim atributima, od timbralne korektnosti, do prirodne dinamike. Ovaj put i pristup rezultira vrlo muzikalnim, tonski neutralnim i izuzetno dinamičnim zvukom u kojem pažnju snažno privlači nešto što bi se jednostavno moglo nazvati energijom. Od energije žice, ljudskog glasa, drvenog instrumenta, metalnog instrumenta, udaraljki, sve ovo djeluje puno "stvarnije" nego smo navikli od reproduciranog zvuka. U velikoj je mjeri za to zaslužan koncept single ended ustroja pojačala i visoko-osjetljivih zvučnika, a u kojim uvjetima je "dinamički prozor", kako ga voli nazivati Peter Qvortrup, daleko šire otvoren nego kod (danas) češće korištenih principa sa nisko osjetljivim zvučnicima i snažnim pojačalima drugačijeg tipa. Sa nužno višim udjelom povratne sprege (feedback), neophodne za kontrolu takvog zvučničkog dizajna. I takvi sustavi mogu svirati glasno, no unutar užeg dinamičkog prostora. Dakako, pisati o zvuku teško je, ako ne i nemoguće, jer svatko od nas drugačiji je "psihoakustični uređaj". Stoga je Audio Note UK jedna od rijetkih kompanija čiju se reklamu rijetko može naći u specijaliziranim magazinima i većina budžeta rezerviranog za promociju troši se na prisustvo na velikom broju audio sajmova širom svijeta. Ovo omogućava potencijalnim kupcima da uređaje stvarno i poslušaju, a ne da o kupnji odlučuju na temelju reklama i reklamnih recenzija. Vrlo često na većim sajmovima Audio Note UK bude prisutan i sa dva sustava, u zasebnim prostorima, prezentirajući jedan setup srednje klase i jedan najviše klase. Nekad pak jedan entry-level, a jedan srednje klase, ovisno o tržištu, vrsti sajma i slično. U odjeljku stranice sa dodatnim informacijama prikazan je raspored izlaganja na sajmovima širom svijeta, pa se osjećajte pozvanima!

Uređaji su unutar proizvodnog asortimana podijeljeni u nivoe (levele), od Zero serije pa do levela 5 (i 6 kod nekoliko uređaja). Ovaj poredak vezan je uz elemente i tehnologije korištene u proizvodnji, pa se pripadnost nekoj od tih klasa temelji na stvarima poput ustroja samog uređaja (SE, PP), korištenja materijala (gdje srebro ima posebnu ulogu) i slično. Više o level sustavu možete pronaći na stranicama proizvođača, no valja napomenuti da stroge granice između levela i ne postoje i da ovisno o ukupnom sustavu nekad mogu bolje odgovarati komponente nižeg levela, ali drugačijeg ustroja ili prinicipa. Tako će npr kod sustava sa slabije osjetljivim zvučnicima i snažnijim pojačalom često bolje odgovarati kabel Lexus LX, nižeg levela od recimo SPa srebrnog kabela, ali značajno većeg presjeka (može biti važno kod zahtjeva za većim protokom struje). Dakle leveli sami po sebi okvirnog su značaja i više govore o tome kako je neki uređaj napravljen, koje su tehnologije i materijali korišteni, ali ne i nužno značiti da će uređaj višeg razreda bezrezervo bolje odgovarati u nekom sustavu.

AN-E SEC SignatureZa kraj je važno napomenuti kako je Audio Note UK jedina high end kompanija na svijetu koja proizvodi SVE što je potrebno za slaganje audio sustava. Od gramofonske zvučnice ili digitalnog transporta do zvučnika. Pa se kategorije proizvoda mogu klasificirati kao slijedeće grupe - zvučnice, MC prilagodni transformatori, ručice, gramofoni, digitalni transporti, digitalno-analogni pretvarači, CD reproduktori, predpojačala (line i phono modeli), neovisni phono stupnjevi, spojni, zvučnički i napajački kablovi, integrirana pojačala (sa i bez phono stupnja), izlazna pojačala (stereo i mono blokovi), te zvučnici. Kakav god sustav poželite složiti to možete i isključivo od Audio Note UK komponenti. Ali to nije sve, Audio Note UK proizvodi i elemente za gradnju svojih uređaja. Razlog tome je dosta jednostavan, na tržištu je sve manje proizvođača visoko-kvalitetnih elektroničkih elemenata i ta je činjenica u datom trenutku stvorila nepremostive prepreke u daljnjem napretku i jednostavno nije postojalo drugo rješenje do pokretanja vlastite proizvodnje. U ovom segmentu vrlo je važno spomenuti elektroničke elemente koji se u takvoj kvaliteti nemogu naći u uobičajenoj proizvodnji, a to se posebno odnosi na 2 tipa - signalne kondenzatore i audio transformatore. U ova dva segmenta Audio Note UK otišao je daleko i u razvoju materijala i u razvoju tehnologija, a na kraju je te elemente ponudio i samograditeljima u slobodnoj prodaji. U ovom trenu su elementi dostupni putem nekoliko velikih on-line dućana, no nešto od toga je dostupno i kod nas, javite se za potvrdu o dobavljivosti, emailom.

Svi proizvodi iz kataloga gotovih uređaja dobavljivi su direktno, neki su dostupni i na zalihama, a dio rabljenih i ex-demo uređaja možete pronaći i na zasebnoj stranici sa takvim uređajima. U Hrvatskoj se Audio Note uređaji mogu poslušati na 2 lokacije. Jedna je Robertoshop Pakrac, a gdje je gotovo uvijek jedan prostor rezerviran za Audio Note sustav, dok se neke komponente i uređaji mogu poslušati i u ostalim postavljenim sustavima. Druga lokacija je na našoj adresi u zaglavlju (O nama), uz neophodnu prethodnu najavu. Važno je napomenuti da su u svakom trenutku na raspolaganju uređaji od najnižeg do najvišeg levela i da u stvarnosti nemorate kretati na neki put do najbližeg sajma kako biste poslušali više manje bilo što iz proizvodnog lanca kompanije. Napomena oko cijena, one nisu javno dostupne iz jednostavnog razloga što je to preporuka same kompanije, a gdje različite okolnosti na različitim tržištima formiraju značajne cjenovne razlike i što je ta činjenica u prošlosti stvarala velike probleme u funkcioniranju distributivnog lanca i često mnogo izgubljenog vremena. Cijene u Hrvatskoj odgovaraju najnižim preporučenim cijenama proizvođača i cjenik se slobodno može dobiti na upit putem emaila.

Katalog proizvoda

<u izradi>

Linkovi

Stranice proizvođača: www.audionote.co.uk
ANswers Forum: www.triodeandco.us/forum/
Audio Note Kits: www.audionotekits.com

Kalendar sajmova

<u izradi>

Odabrani review-i

<u izradi>

Foto galerije

<u izradi>