Hannl Mera ELB perilica ploča

Hannl Vinyl Care

Hannl perače gramofonskih ploča mnogi u svijetu nazivaju Rolls-Royce među peračima. Proizvodi ih njemačka tvrtka Hannl Reiningungssyteme, a koja većinu svoje proizvodnje izvozi u Japan. Što i ne čudi ako se zna kako je danas u Japanu možda i najveći broj zaljubljenika u vinil s jedne strane, visoke kupovne moći s druge i tradicionalnu orijentiranost tehničkom perfekcionizmu s treće, a gdje cijena sama po sebi često i nije presudni faktor u odluci o kupovini. Zanimljivost je, a ujedno i paradoks, da se Hannl modeli u Japanu prodaju po cijeni višestruko većoj nego u Evropi i Americi. Razlozi tome su slobodono formiranje cijena svakog distributera, a uz pravo proizvođača da ih isključivo za domaće (njemačko) tržište formira na gotovo jednak način kao i prema distributerima.

Najvažnije što Hannl perače ploča čini drugačijim od (svih) ostalih proizvođača:

1. Rotacijska četka sa samo-pogonom, a koja pranje ploče diže na jednu potpuno novu razinu (na slici lijevo). Dolazi kao standardna oprema od modela Micro Edition B naviše i predstavlja stvarnu revoluciju, jer omogućava ono što je ručno neizvedivo - temeljito pranje ploče i uklanjanje prljavštine duboko iz brazda i sa neagresivnim sredstvima potpuno neškodljivima za vinil. Nešto što je vodoravnim četkanjem (ručno ili ugrađenom četkom za mokro pranje) neizvedivo, daleko manje učinkovito i vremenski zahtjevnije. Samopogon je izveden efikasnim mehanizmom prijenosa, kojeg pokreće rub samog tanjura.

2. Izrazito su tihi u usporedbi sa konkurencijom i dodatno uključuju regulaciju snage usisavanja (2 stupnja kod Micro ELB pa sve do 5 stupnjeva kod Mera/Aragon ELB). U isto vrijeme snaga usisavanja je značajno jača i uobičajeno je ploča potpuno suha nakon samo dva okreta ploče od 360 stupnjeva.Ovisno o tipu vinila i "žurbi" mogu se koristiti različite jačine usisavanja. Dakako, o regulaciji snage usisavanja ovisi i ukupna buka.

3. Veliki vakuumski clamp koji pokriva kompletnu labelu ploče, a čime osigurava da se i kod pranja obilnom količinom tekućine ništa nemože desiti sa papirnatim dijelom ni eventualnim namakanjem osovine samog tanjura. U isto vrijeme ne ostavlja nikakav trag na labeli, kao što je slučaj kod manjih navojnih clampova kod drugih proizvođača. Ovo, kako god jednostavno izgledalo, omogućuje načine pranja koji su kod drugih proizvođača neizvedivi, uz istovremeno veliku uštedu vremena.

4. Kvaliteta izrade je neusporediva sa bilo čime u ovoj kategoriji proizvoda, a što se odnosi i na funkcionalnost i na finiš/završnu obradu, koja bi svakako posramila i mnoge proizvođače high end audio uređaja. Ovo je moguće prije svega jer se radi o manjoj kompaniji u kojoj se uređaji sastavljaju ručno, a proizvođači dijelova pažljivo su birani. Svaki uređaj prolazi rigoroznu završnu provjeru kvalitete, a dostupna podrška je izvanredna. Tako je npr. vlasnicima prijašnjih modela omogućena jednostavna i jeftina nadogradnja rotacijskom četkom u trenutku kada je ona postala dostupna, ovakav odnos prema svojim korisnicima rijetko je moguć kod masovne proizvodnje i kada je presudan kriterij samo cijena proizvodnje.

Nekoliko važnih činjenica veže se uz tehničku izvedbu i način funkcioniranja, a ja ću kao korisnik koji razne modele raznih proizvođača koristi desetak i više godina navesti ono što meni djeluje kao izuzetno važno - oprez koji je uobičajeno nužan kod pranja ploča je sada daleko manji, kao i opasnost da se bilo što u tom procesu (negativno) desi. Nije potrebno brinuti ni o količini tekućine koja se nanese - ploču možete doslovce polijevati, neće ni njoj ni uređaju biti ništa. Ovo omogućuje znatno brže, efikasnije i bolje pranje, a da u isto vrijeme tekućina za pranje može biti daleko manje agresivna (kao što originalna i je). Kada se tome doda da ploče možete prati ručnom četkom, ugrađenom četkom za mokro pranje i rotacijskom četkom, to ostavlja veliku slobodu u izboru tehnike, a koja ovisi samo o stanju ploče.

Nakon jednomjesečnog iskustva korištenjem perača Mera ELB (na slici desno) naše oduševljenje je i daleko iznad inicijalne impresioniranosti izgledom i tehničkom izvedbom, jer na kraju krajeva najvažnije je ipak "kako se time peru ploče". A rezultati nadmašuju sva očekivanja. Zasad smo koristili samo originalnu tekućinu koja se dobije u paketu sa peračem, ali nije teško utvrditi da su i ta sredstva vrlo blage otopine sa anionskim tenzidima i da osim toga sadrže samo antistatik i nešto malo "glyde" preparata. Nije isključeno da uz pomoć proizvođača osiguramo jeftini(ji) nadomjestak, čime bi se spriječilo velike troškove kod transporta i uvoza nečega što je ionako dostupno lokalno. O blagosti originalne tekućine dovoljno govori i podatak da ne zahtijeva nikakvu klasifikaciju čak ni po strogim EU direktivama. A rezultat je uvijek perfektno oprana i antistatična ploča, odličnog sjaja i najboljeg zvuka nakon pranja koji nam je dosad uspio s bilo kojim peračem i bilo kojim sredstvom.

Aktuelni modeli u proizvodnji listani su dolje ispod, kao i link na stranice proizvođača, a gdje možete vidjeti veći broj slika svakog modela, pa i filmića, dokumenata, review-a, uputstava i slično. Isto tako na stranicama proizvođača se možete upoznati i sa raznim drugim novostima, modelima po izboru (boje) itd. Ovdje još samo kratak osvrt na 2 najprodavanija modela:

1. Micro Edition Bje prvi model koji već uključuje i rotacijsku četku (izmjenjiva s običnom mokrom četkom). Ovo je model s kojim Hannl želi pokriti i gornji segment budget tržišta, a na kojem je pozicionirana i većina ostalih proizvođača. Ukoliko ne perete 50+ ploča dnevno, neki poseban komfor Vam nije presudan i/ili nemate novaca na bacanje, Micro ELB će jednako dobro oprati ploču kao i najskuplji modeli. Jer i taj osnovni model uključuje veliki vakuumski klamp, uključuje rotacijsku četku i snažan usisivač. I skoro je jednako tih. Dolazi sa 3 priključka, osnovnom četkom za mokro pranje, rotacijskom četkom i cijevi za usisavanje LP ploča (12"). Kao dodatna oprema mogu se naručiti i cijevi za usisavanje 10" i 7" ploča. Micro ELB ima osim pozicije za instalaciju usisne cijevi još jednu montažnu točku, a gdje se može proizvoljno postaviti obična četka za pranje (kad se radi o manje zaprljanim pločama) ili rotacijska četka za temeljito pranje.

2. Mera ELBje funkcionalno i tehnički flagship model, skuplji Aragon ELB je samo upakiran u veće/drugačije kućište i to je sve. Što sve Mera ELB ima, a Micro Edition B nema? Pa ima spremnik za tekućinu za pranje i pumpu za nanošenje tekućine putem standardne četke za pranje. Ima 2 pozicije za montažu četki, pa se tako mogu istovremeno koristiti i standardna četka za nanošenje tekućine / pranje i rotacijska četka. Ima nekoliko brzina vrtnje ploče u oba smjera, automatiku prilagode brzine vrtnje za rotacijsku četku, 5 nivoa snage vakuumske jedinice, aktivno hlađenu unutrašnjost samog perača... Osim toga stranice su od visoko-kvalitetnog plexiglasa, uključuje razne sigurnosne elemente, dvostruki prekidač napajanja (jedan kod samog utikača ispod, jedan na samom kućištu napred, kromirane dijelove (kao poklopac spremnika za tekućinu i clamp) itd. Ukratko, ima sve što biste mogli poželjeti kod perača ploča, pa i više od toga!

Oba ova modela su u svojoj kategoriji "optimalan" izbor, pa je evidento i tržište to prepoznalo (najprodavaniji modeli). U najavi su i posebni "Prestige" modeli, a koji se neće tehnički bitno razlikovati od postojećih, ali hoće u izgledu i završnoj obradi, pa su tako u pripremi modeli sa elementima od egzotičnih drva, modeli sa pozlaćenim dijelovima, te Porsche design modeli. No o tome više kada detalji budu dostupni za javnost.

Modeli i cjenik (svi modeli uključuju i rotacijsku četku):

Micro Edition B 12'900kn
Limited B 17'900kn
Mera ELB 21'900kn
Aragon ELB 26'900kn

 

 

 

Stranice proizvođača

Modeli u proizvodnji: http://www.hannl-vinylcleaner.com/en/?page=products
Download stranica: http://www.hannl-vinylcleaner.com/en/?page=downloads